Ga je conflicten liever uit de weg?

In het begin van je nieuwe relatie vinden jullie alles aan elkaar leuk. Je zit heerlijk op een gelukswolk vol hormonen. Geen ergernissen en de verschillen tussen jullie vind je juist alleen maar heel boeiend. Wat hij of zij ook doet, je vindt het fantastisch.

 

En jullie worden een stel gaan misschien wel samenwonen of trouwen. Jullie leren elkaar steeds beter kennen en daarmee ook jullie verschillen. En dan komen ook de eerste meningsverschillen en irritaties tevoorschijn. Logisch want jullie zijn twee verschillende mensen met eigen voorkeuren, gewoontes en communicatiestijlen. En iedereen weet het: communicatie binnen een relatie is belangrijk.

 

Maar wat als je dat nooit hebt geleerd en liever conflicten uit de weg gaat? En je het veel makkelijker vindt om de vrede maar te bewaren en toe te geven aan de wens van de ander. Als het om kleine en onbelangrijke dingen gaat, is dat natuurlijk prima.

 

Een van de vragen uit het door mij ontwikkelde Liefdesbreinprofiel is hoe je omgaat met conflicten. En het niet kunnen omgaan met conflicten is regelmatig mede de oorzaak geweest van een relatiebreuk. Ofwel niet voor jezelf opkomen of je grenzen niet goed aangeven. Vaak gaat de oorzaak ver terug en had je een dominante vader of moeder en gaf de ander altijd toe om de lieve vrede te bewaren. Dan neem je dat vaak onbewust over binnen je eigen relatie.

 

Het meest trieste voorbeeld wat ik heb gehoord is dat een cliƫnt direct nadat hij getrouwd was te horen kreeg van zijn vrouw dat zij aan hem alleen niet genoeg had. En dat het echte liefde was om haar vreemd te laten gaan. En zij vond ook dat zij dat open kon doen en had zelfs affaires met zijn leidinggevenden.

 

Hoe vernederend en idioot is dat? Het had hem heel veel verdriet en pijn gedaan. Uiteindelijk is hij na 25 (!) jaar bij haar weggegaan. Maar eigenlijk was zij degene al die hem direct na hun huwelijk al had verlaten. Hij vertelde dat hij een zeer dominante vader had en zag ook dat daar mede de oorzaak lag. Hij is aan zichzelf gaan werken en heeft nu weer een hele gelukkige relatie, waarbij hij wel voor zichzelf opkomt en zijn grenzen aangeeft. En dit soort verhalen hoor ik vaker.

 

Daarom bied ik tegenwoordig ook combinatietrajecten aan, waarbij de eerste fase bestaat uit het leren omgaan met conflicten en grenzen aangeven. En in de tweede fase ga ik dan op zoek naar een partner. Omdat ik iedereen een liefdevolle relatie wens waarbij je voor jezelf opkomt en je grenzen aangeeft.