Wat zijn de 6 meest voorkomende redenen voor een scheiding?

Als relatiedeskundige kom ik veel cliënten tegen die van te voren nooit bedachten dat zij ooit zouden gaan scheiden. Iedereen hoopt toch te beginnen aan “het we leven nog lang en gelukkig’ – scenario, maar wat kan nu de reden zijn dat het je dan toch overkomt na bijvoorbeeld 20 of 25 jaar? Hieronder bespreek ik met jullie de zes meest voorkomende redenen.

 

  1. Uit elkaar gegroeid

 

Helaas staat deze reden met stip op nummer 1. Het komt regelmatig voor bij stellen die jong getrouwd zijn en die elkaar tijdens hun studietijd al hebben ontmoet. Na verloop van tijd kwamen er kinderen en ging de vrouw minder werken of stopte helemaal met werken. Dat was in die tijd ook heel normaal.

 

In het leven loopt het vaak zo dat de man een succesvolle carrière doorloopt of zijn eigen bedrijf start. Dit vergt erg veel tijd! Als gevolg hiervan komt de zorg en opvoeding van de kinderen bij de vrouw terecht. Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat dit zo loopt en gaat lang goed zolang de kinderen nog thuis woonden. De onderlinge communicatie gaat dan vooral over de kinderen, maar niet meer over en met elkaar. Zakelijke dingen houden mannen liever buiten de deur, want op het moment van thuiskomen willen ze dat de knop om gaat. De vraag “hoe gaat het met jou of waar ben je op het moment mee bezig” is bijna verleden tijd. Op het moment dat de kinderen de deur uit gaan, wordt duidelijk dat ze behoorlijk ‘vervreemd’ van elkaar zijn en uiteindelijk kan dan de beslissing voor een scheiding vallen.

 

Ervaring wijst uit dat dit helaas vaak vechtscheidingen zijn, waarbij het vooral gaat om zoveel mogelijk geld ‘uit de scheiding te slepen’. De vrouw voelt zich vaak ondergewaardeerd voor alles dat zij heeft moeten laten… Communicatie na de scheiding wordt tot het absolute minimum gereduceerd. Zonde en erg pijnlijk…..

 

  1. Verliefd op een ander geworden

 

Het kan iedereen overkomen: één van de twee wordt verliefd op een ander. Als verliefdheid over gaat in houden van, is een scheiding vaak moeilijk te voorkomen. Meestal is het voor de ander volkomen onverwachts en ook erg pijnlijk.

 

Degene die verliefd is geworden op de ander, waarvoor op dat moment de gevoelens nieuw en sterk zijn, houdt meestal nog wel van zijn of haar eigen man of vrouw. Het levert een periode op van veel verdriet en moeilijke keuzes. De ervaring leert dat degene die is achtergebleven zich persoonlijk en zakelijk erna vaak goed gaat ontwikkelen. Het contact met de ex-man of ex-vrouw is na verloop van tijd meestal weer mogelijk.

 

  1. Broer/zus-relatie

 

De broer/zus-relatie is iets dat je best veel ziet op latere leeftijd. De discussies over ‘hoe vaak doen we het nog per maand’ zijn hilarisch, maar eigenlijk ook erg pijnlijk. Ondanks dat stellen vaak een hele fijne tijd met elkaar hebben gehad, is de liefdesrelatie gedoofd. Het komt meer neer op een broer/zus-relatie. Als één van de twee aangeeft te willen scheiden, is dat voor de ander vaak een enorme opluchting. Dit soort scheidingen gaan over het algemeen soepel en snel. Men gunt elkaar echt nog het beste.

 

  1. Weduwe / weduwnaar

 

Het is ongelooflijk triest als een man of vrouw alleen komt te staan na het overlijden van de ander. De reden van overlijden is meestal het gevolg van een terminale ziekte, waarna de ander enorm in een gat kan vallen. Een periode van rouw die heftig, verdrietig, maar onontkoombaar is. Het duurt gemiddeld twee jaar voordat iemand er weer aan toe is en openstaat voor een nieuwe partner in zijn of haar leven. Maar ongeacht de leeftijd blijkt dat velen nog weer een gelukkig leven kunnen opbouwen.

 

  1. Getrouwd omdat het ‘moest’

 

Het is voor velen misschien niet voor te stellen, maar ook in Nederland kan een vrouw nog altijd ongepland zwanger worden. Het stel neemt samen de verantwoordelijkheid voor hun aanstaande kind en trouwen is dan automatisch de oplossing. Het kan zijn dat stellen elkaar nog niet goed genoeg kenden en eigenlijk niet goed bij elkaar blijken te passen. Echt gelukkig zijn ze nooit met elkaar geweest en uiteindelijk valt dan toch de beslissing om uit elkaar te gaan.

 

  1. Langdurig depressief

 

Depressiviteit van de één kan voor een partner ongelooflijk zwaar zijn om op te vangen Als dit jaren gaat duren, kan het zijn dat de ander het kort gezegd ‘niet meer trekt’! Voor de partner is het verlangen naar een minder beladen leven aanwezig en kan uiteindelijk de reden voor een scheiding zijn.