Op zoek naar liefde? Met deze 6 tips vind je het, zelfs met bindingsangst!

Heb jij ook zo genoten van de reünie van B&B vol liefde? Ik zat in elk geval vol spanning te kijken. Ik hoopte zo dat Els en Robert-Jan elkaar eindelijk zouden vinden, en dat de vonk tussen Els en Peter nog steeds sprankelde. En ja, ergens had ik ook gehoopt dat Thijz toch weer voor Yvonne zou kiezen. Maar helaas, het liep anders. Gelukkig zijn Albert en Joyce nog steeds samen, en heeft Robert-Jan toch nog zijn geluk gevonden bij Susanne. Het blijft toch een fascinerend iets, de chemie tussen twee mensen. Het is zo onvoorspelbaar, en je kunt het simpelweg niet forceren.

Als matchmaker weet ik inmiddels wel dat de kans op een echte match groot is, als je je hart maar écht openstelt voor de liefde. Maar ja, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je in het verleden gekwetst bent en je die pijn niet nog eens wil voelen. Het is alsof je hart in de verdediging gaat. Ik las laatst dat liefdesverdriet in je brein vergelijkbaar is met fysieke pijn. Dat verklaart wel waarom sommige mensen zich zo afsluiten, zoals Thijz misschien bij Yvonne deed. Zou hij bang zijn geweest om zich opnieuw te binden? Het lijkt me van wel.

En toch… in de liefde zijn er geen garanties. Als je nooit meer een risico durft te nemen, weet je zeker dat je nooit meer gekwetst wordt. Maar dan mis je ook de kans op ware liefde. En wat zou dat zonde zijn, want met de juiste persoon wordt het leven zoveel mooier en rijker.

Dus, als je worstelt met bindingsangst, wees gerust: er is hoop! Zelfs als je bang bent om je hart weer open te stellen, kun je de liefde nog vinden. Hier zijn 6 tips om je op weg te helpen…

  1. Neem kleine stapjes
    Je hoeft niet meteen de diepte in te springen. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de ander en het idee van een relatie. Begin met kleine gebaren, zoals samen leuke dingen doen of open gesprekken voeren. Vertrouwen groeit in stapjes, en dat is helemaal oké.
  2. Praat over je angsten
    Het kan ontzettend bevrijdend zijn om je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt. Je hoeft niet alles in één keer bloot te leggen, maar door te praten over wat je bang maakt, voelt het minder zwaar. En wie weet, misschien begrijpt die ander je beter dan je denkt.
  3. Focus op het moment
    Vaak maken we ons zorgen over wat er allemaal mis kan gaan in de toekomst. Probeer je te richten op het hier en nu. Geniet van de mooie momenten samen, zonder dat je constant in je hoofd bezig bent met wat er zou kunnen gebeuren.
  4. Weet dat kwetsbaarheid ook kracht is
    Het kan eng zijn om jezelf open te stellen, vooral als je eerder bent gekwetst. Maar juist in kwetsbaarheid ligt verbinding. Hoe meer je durft te laten zien wie je echt bent, hoe sterker de band kan worden. En het is oké om bang te zijn – dat maakt je niet zwak, maar juist menselijk.
  5. Geef jezelf toestemming om fouten te maken
    Geen enkele relatie is perfect, en dat hoeft ook niet. Het is helemaal normaal om af en toe onzeker te zijn of niet precies te weten wat je voelt. Het belangrijkste is dat je blijft proberen en jezelf de ruimte geeft om te leren en te groeien in de liefde.
  6. Herinner jezelf eraan dat liefde ook mooi kan zijn
    Ja, liefde kan pijn doen, maar het kan ook zoveel moois brengen. Denk aan de momenten waarin je je geliefd, gezien en gewaardeerd hebt gevoeld. Liefde is niet alleen risico’s, het is ook vreugde, verbondenheid en groei. En dat is het meer dan waard!

Weet dat je niet alleen bent. Iedereen heeft wel eens angsten of twijfels in de liefde, en het is heel normaal om bescherming te willen zoeken als je pijn hebt ervaren. Maar liefde kan juist helen, en het mooiste is dat je die op je eigen tempo kunt toelaten.